söndag 16 augusti 2009

Uttrycksskräp

Att klaga över dåliga och obegripliga uttryck är alltid trevligt, därför fortsätter jag denna söndag på det temat. I min trafikteoribok står det att det är "den mänskliga faktorn som orsakar de flesta olyckorna". Nu är i och för sig detta en bok där det även står att trafiken styrs av gemensamma regler för att egna regler skulle kunna skapa missförstånd och att det är bra att köra försiktigt när det är halkigt, men ändå. Just uttrycket "den mänskliga faktorn" är ett uttryck som förekommer ganska ofta, och ett uttryck för vilket benämningen obegripligt passar mycket bra.

Därför om det är så att det är den mänskliga faktorn som orsakar de flesta trafikolyckor, men inte alla, är det två frågor som infinner sig. Dels vad det totalt omänskliga, som därmed är orsaken bakom övriga olyckor, egentligen består i. Dels hur problemet med den mänskliga faktorn ska kunna åtgärdas. På den första frågan kan svaret möjligtvis vara älgar eller något liknande, men på den andra frågan blir svaret något svårare att finna. Och de tänkbara svar man kommer på tenderar alla att vara ganska obehagliga.

Härmed konstateras därför att "den mänskliga faktorn" inte förtjänar någonting annat än att hamna bredvid "se och lära" på denna söndags uttrycksskräphög.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar