lördag 22 augusti 2009

Influensa

Det har stundtals sagts att bilden av svininfluensan som en mycket allvarlig företeelse till stor del är en medial skapelse. Det har förvisso förekommit många artiklar om svininfluensan vars främsta förtjänst knappast är saklighet. Men att svininfluensans allvarlighet skulle vara en medial skapelse tror jag ändå är ett på det stora hela grundlöst påstående; svininfluensan är trots allt en ny sorts influensa som därmed kommer drabba många, och däribland många unga människor.

Däremot kan den påverkan som media har när det gäller svininfluensan vara en mycket intressant sak att studera, särskilt när det gäller vaccineringen mot den. När människor i Sverige ska genomgå massvaccinering, kan man till exempel anta att det i diverse tidningar kommer förekomma stora uppslag om människor som råkar ut för allvarliga biverkningar på grund av vaccinet. Det är något som händer när det gäller alla mediciner, och det är något som kommer att drabba endast ett fåtal personer i förhållande till hur många som vaccineras. Men inte desto mindre kommer dessa enstaka fall när det gäller vaccinet mot svininfluensa få stor uppmärksamhet i media, just för att svininfluensan varit en så uppmärksammad företeelse, och därmed något som troligtvis kommer påverka människors vilja att vaccinera sig.

Frågan är hur många människor som kommer att anse att de (egentligen) mycket små riskerna med att vaccinera sig är värda att ta för att undvika (den förmodligen större) risken att drabbas av svininfluensa. Att vaccinera sig mot svininfluensa kan göras av två skäl: för att undvika att själv smittas och för att förhindra att många andra smittas. När det gäller unga människor, liksom en del kroniskt sjuka och liknande, tror jag att de flesta kommer välja att vaccinera sig, eftersom de tillhör dem som löper störst risk att smittas och därmed bör vaccinera sig både för sin egen och andras skull. När det gäller andra grupper, för vilka risken att smittas inte är lika stor, blir frågan huruvida man ska vaccinera sig eller inte i större grad en fråga om att förhindra att andra smittas - det vill säga att vaccinera sig för andra människors skull. Hur många som kommer att vaccinera sig mot svininfluensa blir därmed till stor det en fråga om hur stor utbredning känslan av medmänskligt ansvar har.

Det bästa hade naturligtvis varit om det inte hade funnits någon svininfluensa. Men nu när det ändå gör det, kan man åtminstone glädjas (lite) över dess intressanta sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar