lördag 15 augusti 2009

Gränslöshet

Frågan om huruvida svenska trupper bör vara närvarande i Afghanistan eller inte, är i slutändan en fråga om huruvida vi har ett ansvar för någonting annat än det som omedelbart rör oss själva. Bortsett från att läget i Afghanistan faktiskt rör även Sverige ur ett säkerhetsperspektiv (ett oroligt Afghanistan innebär ett oroligt Pakistan vilket innebär ett oroligt Indien och så vidare), anser jag att det självklara svaret på den frågan är ja.

Att leva i en globaliserad värld där gränser får allt mindre betydelse, innebär också att gränserna för vad som är en enskild nations ansvar och vad som inte är det får allt mindre betydelse. Så länge talibanerna i Afghanistan strider för att stoppa demokratiska val, hindra demokratiska reformer och begränsa människors frihet är talibanerna inte bara ett problem som rör de människor som är medborgare i Afghanistan, utan ett problem som rör hela världen.

En svensk närvaro i Afghanistan går alltså, till skillnad från vad delar av den svenska vänstern vill inse, att motivera med argument byggda på moral och solidaritet. I och för sig gränslös sådan, och just den formen av solidaritet brukar ju inte vara den solidariska vänsterns starka sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar