torsdag 20 augusti 2009

Ett krig värt att motivera

Att stödet för USA:s närvaro i Afghanistan sjunker hos den amerikanska befolkningen är på flera sätt förståeligt. Jag har själv aldrig bott i ett land som befinner sig i krig, men jag anar att det i sig självt kan vara mycket påfrestande även om den fysiska platsen för kriget är belägen långt bort. Och än mer påfrestande om målet med kriget dessutom ter sig diffust, avlägset och svåruppnåeligt. Inte desto mindre är ett åtminstone någorlunda stort stöd hos den amerikanska befolkningen nödvändigt för att kriget ska kunna bedrivas. Och därför måste Barack Obama kunna förklara varför kriget ska bedrivas.

När Barack Obama i juni i år höll sitt första tal om relationen mellan USA och den muslimska världen, ansåg en del att det var ett alltför osakligt och luddigt tal. Obama talade om vikten av att inse att vår tids största konflikt inte står mellan olika länder eller kulturer, utan mellan de krafter som försvarar frihet och demokrati och de som inte gör det. Har man den uppfattningen att världskonflikter med nödvändighet är något som utkämpas mellan skarpt åtskilda kulturer, samhällen eller nationer, kan man anse att detta är ett luddigt budskap. Har man den uppfattningen att världskonflikter lika väl kan utkämpas mellan olika ideologier är det inte ett luddigt budskap.

Därför den konflikt Obama beskrev i sitt tal är just en konflikt mellan olika ideologier - de som är för mänsklig frihet och de som inte är det - och när Obamaadministrationen valde att koncentrera sig på Afghanistan istället för Irak, och göra det ordentligt, gjorde den det för att den ansåg att det var en bra sak att göra för att de ideologier som försvarar mänskliga fri - och rättigheter ska vinna över de som inte gör det. Det är inte en lätt uppgift; talibanrörelsen är knappast en centralstyrd, lättöverskådlig och homogen organisation, och al-Qaida är knappt en organisation alls i traditionell bemärkelse. Men anser man att de krafter som vill motverka frihet och demokrati är ett problem för hela världen, oavsett i vilka nationer de verkar, är det likväl en uppgift som åtminstone måste försöka utföras. Och det måste Barack Obama förklara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar