torsdag 13 augusti 2009

Mer än piratkopiering

I egenskap av intellektuell skäms Horace Engdahl när andra intellektuella uttrycker sina sympatier för Piratpartiet, förklarar han i en intervju i Sydsvenskan. Den unga generation som röstar på Piratpatpartiet har inte förstått vikten av lag, ordning och moraliska värden.

Belästa och välutbildade människor som Horace Engdahl kan förväntas ha en mer komplex världsbild än gemene man. Inte desto mindre begår han samma misstag som alltid begås när det gäller Piratpartiet: deras politik reduceras till att endast handla om piratkopiering. Det är ett misstag som begås gång på gång i media och av andra politiker, och det är illa nog. Men att även Horace Engdahl, som normalt trots allt brukar göra skäl för titeln intellektuell, begår detta misstag är både förvånande och oroväckande. Förvånande eftersom man skulle kunna förvänta sig mer av Horace Engdahl, oroväckande eftersom det visar på det ointresse och den ignorans som finns inför en av vår tids viktigaste och mest avgörande frågor: den om hotet mot den personliga integriteten.

"Den personliga integriteten" må vara en fras som blivit upprepad så till den grad att den i vissa öron låter utnött. Men i och med införande av lagar såsom datalagringsdirektivet, FRA-lagen och alltmer långtgående terroristlagar, är det hot som finns mot denna personliga integritet inte desto mindre reellt. Och Horace Engdahls uttalande är mer än inskränkta ord från en i övrigt oinskränkt person; de visar på det faktum att det är lätt att införa en alltmer integritetskränkande lagstiftning utan att det väcker upprördhet och misstanke ens bland dem som borde vara kloka nog för att bli misstänksamma, så länge införandet sker i tillräckligt små steg. Horace Engdahl talar om kartläggning av IP-nummer som en icke-fråga ur integritetssynpunkt, trots att kartläggning av IP-nummer är just den typ av verksamhet som kan användas för att kartlägga stora delar av privatpersoners sociala och politiska liv.

Går man vidare från Sydsvenskan till Dagens Nyheter kan man läsa om den alltmer omfattande internetkontroll som auktoritära regimer använder sig av för att inskränka människors frihet, integritet och kamp för demokrati. Och när man har gjort det, känns det bara än mer beklämmande att demokratiska länders intellektuella ondgör sig över de politiska krafter som faktiskt insett vidden av det hot som dessa inskränkningar utgör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar