söndag 16 augusti 2009

Se och lära

När man tittar på de svenska sändningarna av friidrotts-VM får man förr eller senare höra uttrycket "vara med för att se och lära". Går det dåligt för någon, som för Jessica Samuelsson igår, är det konstigt för hon var ju trots allt med och såg och lärde på OS i fjol, och går det bra för någon nykomling är det konstigt eftersom denne ju inte har varit med och sett och lärt. Detta uttryck är, på det hela taget, fullständigt obegripligt.

Jag kan förstås inte vara säker, men jag tror inte att någon, överhuvudtaget, har tagit medalj i friidrotts-VM för att denne varit med och sett och lärt. Christian Olsson och Carolina Kluft behövde knappast vara med för att se och lära för att bli bra, och att Stefan Holm och Kajsa Bergkvist inte blev riktigt bra förrän efter ett antal år berodde nog inte på att de hade varit med och sett och lärt utan för att de tränade som idioter och var ambitiösare än de flesta andra. Och Cecilia Nilsson har varit med och sett och lärt i ett decennium, men det brukar inte gå direkt jättebra för det.

Är man bra så är man, är man det inte så är man inte, oavsett hur många VM-banor man har testat och hur många arenor man har insupit atmosfären på. Därför hoppas jag att de svenska kommentatorerna slutar påstå annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar