torsdag 18 februari 2010

Antiken vs. matlagning

Att det förmodligen inte blir något av att börja grundskolans historieundervisning ungefär vid franska revolutionen är naturligtvis bra. Det finns vissa fördelar med att ha åtminstone hyggliga kunskaper om vad som hände innan 1700-talet, och vet man inte hur medeltiden såg ut kan det för övrigt vara svårt att förstå varför franska revolutionen överhuvudtaget inträffade.

Samtidigt kvarstår fortarande det stora problemet: att det är för lite historieundervisning i skolan. Att prioriteringarna gällande vad som ska ingå i historieundervisningen måste vara så hårda att antiken helt försvinner, är en tämligen övertydlig indikation på att det vore på sin plats att utöka historieundervisningen. Visserligen kan det vara bra att lära sig laga mat, spela gitarr och sy korsstygn också, men då prioriteringar angående vad undervisningstid ska läggas på oundvikligen måste göras, går det heller inte att komma ifrån att kunskaper om antiken och medeltiden är aningen viktigare än hemkunskap.

1 kommentar:

  1. Underskatta inte värdet av korsstygn! Tänk när man är liten och inte har så mycket pengar, då är lite brodyr en perfekt sak att ge bort till farmor ;)

    Men det där om hemkunskapen håller jag helt med om.

    SvaraRadera